Wat doe je als het je allemaal teveel wordt?

Als je erover nadenkt in wat voor tijd we leven is het helemaal niet zo gek dat het je af en toe teveel wordt. In onze overvolle dagen proppen we er makkelijk nog wat extra to-do’s bij. En als er te weinig uren in de dag zitten, ach dan slaap je gewoon wat korter om eerder op te staan zodat je de klus wel kunt klaren. Je haalt een kant-en-klaar maaltijd om geen tijd te verspillen aan koken en drink een paar extra koppen koffie. Oftewel hét recept voor een burn-out.

Het is eerste dat er gebeurt als ik me zo leeg voel. Is me verzetten tegen dit gevoel. Ik wil me niet zo voelen, en probeer een knop om te zetten. Maar jij weet ook wel weet dat dit niet zo werkt.

DEZE 5 DINGEN WERKEN WÉL

1. ALLE VERZET IS LIJDEN

Je verzetten tegen je eigen gevoel levert alleen maar meer ellende op. Dus luister naar je innerlijke zelf. Wat is het dat je precies voelt? Ben je fysiek uitgeput? Is het je werk of studie? Is het je partner? Waardoor voel je je zo?

2. ONTSPAN

Zorg er als eerste voor dat je je fysiek beter gaat voelen. Wanneer je slecht slaapt of te weinig eet krijg je vanzelf een kort lontje en hogere stresslevels waardoor alles ronduit klote lijkt. Dus eat. Sleep. Repeat. En beweeg. Van bewegen maak je gelukshormonen aan en voel je je beter, waardoor je positiever naar de dingen gaat kijken. Dus ook al heb je er geen zin in, neem van mij aan dat het werkt. Dit heb ik geleerd van de ‘Helweek‘ hierin daagde ik mezelf fysiek uit, maar door te blijven bewegen merkte ik dat ik juist mijn energie terug kreeg. Met bewegen bedoel ik wandelen in de buitenlucht, een stuk (mindful) fietsen of een paar relaxte yoga oefeningen doen. Als je het moeilijk vind om te bedenken hoe je voor jezelf moet zorgen, bedenk dan wat je zou doen voor je beste vriend als hij in zo’n situatie zat, en geef dat aan jezelf.

3. PAK JE TO-DO LIJST AAN

De reden waarom het je allemaal teveel wordt is dat je zoveel moet doen dat je niet weet waar je moet beginnen. Schrijf daarom om te beginnen alles dat je nog moet doen op. Met alles bedoel ik ook alles, iemand bellen, je mail wegwerken, boodschappen doen, een abonnement afzeggen, een kledingstuk wegbrengen etc. Schrijf elke taak op, maakt niet uit hoe lang je lijst wordt. En deel deze taken in subcategorieën in. Werk/prive/ huishouden/vrienden/kinderen/huisdieren etc.

NU IS HET UIT JE HOOFD EN HEEFT HET EEN PLEK.

Ik heb trouwens gemerkt dat het voor mij beter werkt als ik dit niet thuis doe, maar op een neutrale plek buiten huis zodat ik vrij ben van mijn omgeving en de dagelijkse sleur. Daarom ben ik in een rustig cafeetje gaan zitten.

4. WHAT ABOUT YOUR FEELINGS?

Je taken staan nu geparkeerd, maar je gevoelens nog niet. Om die een plek te geven schrijf je 1 a4-tje vol met alles dat er in je op komt. Alles is toegestaan. Schrijf alle frustratie van je af. Niemand zal het lezen dus leef je uit!

5. PLANNING

  • Wat er niet ingepland wordt doe je ook niet. Dus pak een markeerstift en markeer op je grote lijst wat er absoluut gedaan moet worden deze week. Wees lief voor jezelf. Je zit in de wederopbouw fase. Dus markeer alleen datgene dat absoluut MOET. Dingen die niet kunnen wachten omdat je anders je huis / baan of …. kwijt raakt. Plan deze taken in voor deze week.
  • Plan dan ook alvast wat taken in voor de week erna. Verder hoef je nog niet te kijken. Je hebt nu een weekplanning, maak daar nu een dagplanning van. Schrijf op hoe laat je begint aan een taak en bedenk hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Tel daar maar 1 uur bij op, want je bent minder productief dan ooit, dus je hebt je tijd nodig. Daarnaast voelt het als een succes als je je taak eerder af krijgt.
  • Vergeet daarnaast niet om in deze eerste week (en als het lukt ook de week erop) elke dag minimaal 1 uur lanterfant-tijd in. Door deze vrije tijd kreeg ik mijn mojo weer terug en voel ik me meteen een stuk gelukkiger. Met vrije tijd bedoel ik niet dat je nu de was kunt gaan doen (dit staat als het goed is in je lange lijst) of dat je kunt gaan klussen. Deze vrije tijd geef je jezelf om naar het plafond te staren, lekker naar buiten te gaan, of om af te spreken met een vriend(in).
  • Je weet nu dat je aan alle belangrijke to-do’s hebt gedacht. Je frustratie heb je geuit. Je voelt je fysiek fitter. En langzaam aan krijg je weer zin in de dingen. Bij mij duurde het 9 dagen totdat ik me weer helemaal Sanny voelde.

Het is helemaal ok, om even niet de beste versie van jezelf te zijn. Wees aardig voor jezelf en vertrouw erop dat die beste versie heus weer terug komt. 1 op de 7 werknemers heeft burn-out klachten, zorg dat jij daar niet bij gaat horen.

Hey! Ik ben Sanny

Al meer dan 10 jaar deel ik in video’s, interviews en artikelen de manieren hoe je meer uit het leven kan halen.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

THE SANNY SIDE UP ONDERNEMERS RETREAT

THE SANNY SIDE UP ONDERNEMERS RETREAT

In deze week ervaar je de perfecte balans tussen productiviteit en ontspanning, met genoeg ruimte om samen lol te hebben, op te laden en de kracht van het eiland te ervaren.